Sisällön tarjoaa Blogger.

Toko-osaamisen kartoitus

Tokotreenit Tarton kanssa sujuvat edelleen yhtä hienosti kuin tähänkin asti, eikä Tartolle ole (ainakaan vielä) tullut nuorille koirille tyypillistä "unohdin kaiken mitä on opetettu" -vaihetta. Olen myös pikkuhiljaa koittanut jättää vinkupallopalkan vähemmälle, se saa Tarpan helposti ylikierroksille, ja yleensä pallon saa palkaksi viimeisen liikkeen jälkeen. Osallistuin myös Lentsun avoimen luokan nettitokokurssille ja odotan innolla sen antia. TPH:n tokokoulutuksiin päästään osallistumaan vihdoinkin tällä viikolla, ja muutenkin treeniseuraa on alkanut löytyä kiitettävästi.

paikallamakuu

Tarto on pennusta asti sisäistänyt tämän liikkeen hyvin, mutta mentiin hieman takapakkia keväällä, kun treenasimme yhdessä äidin kanssa. Äidin treenatessa avoluokkaa Tartolle oli hieman liikaa se, että äiti meni piiloon ja se alkoi välillä hiippailla pois paikaltaan mun luokse. Nyt ongelma on saatu kuriin, ja viime sunnuntaina otettiin pitkästä aikaa paikallaolo (lähes) vieraan koiran kanssa ja se meni hienosti. Jee!

seuraaminen

Käytän edelleen apuna kättä vyötäröllä, mutta pikkuhiljaa sitäkin saisi alkaa häivyttämään pois. Seuraaminen on nättiä ja innokasta, ja myös käännökset sujuvat hyvin. Mikään idioottivarma liike tämä ei kuitenkaan vielä ole ja innostuessaan Tarto alkaa edistämään. Onneksi se hokaa virheen yleensä heti ja palaa paikallaan. Tajusin vähän aikaa sitten, etten ole treenannut tätä ollenkaan remmissa, sitä voisi ehkä kokeilla myös ;)

jäävät (maahan/seisomaan)

Liikkeestä seisominen on ollut lähes valmis liike jo pitkään, nyt treenin alla on se, että Tarto pysyy varmasti paikallaan kun palaan sen luokse. Maahanmenosta en ole vielä saanut niin nopeaa kuin haluaisin sen olevan, mutta myös tämän liikkeen perusteet on varmasti hallussa.

hyppy

Tätä me ei osata lainkaan! Suunnitelmani varastaa hyppyeste epäonnistui, joten treenaaminen ilman estettä tuottaa hankaluuksia :D Tarton hyppykerrat on laskettavissa yhden käden sormilla, joten jokin ratkaisu pitäisi keksiä. Ja hyppyesteitä otetaan vastaan!

kaukkarit

Tämä on meidän superliike, Tartosta kaukkarit on hurjan hauskoja, ja istu-maahan -käskyt sujuvat ongelmitta. Etäisyyttä on nyt n. 2 metriä, ja vapautan sen takapalkalle.

ruutu

Ruutu alkaa olla hyvällä mallilla ja vauhtia riittää. Treenaan edelleen suoraan ruutuun vapauttamista palkalle, sekä ruudussa maahanmenoa. Usein laitan ruudun pystyyn heti alussa ja jätän sen sitten viimeiseksi liikkeeksi, jääpähän ainakin treeneistä hyvä mieli.

luoksetulo

Välillä annan tässä vielä käsiapua niin, että Tarto tulee varmasti suoraan eteeni eikä jysäytä päin. Vauhtia siis riittää... Pysähtyminen sujuu myös hienosti, mutten ole vielä päättänyt käytänkö käskyä vai käsimerkkiä.

nouto

Tarto pitää hyvin kapulaa suussaan, oli se sitten puinen tai metallinen. Siitä ei sitten ollakaan juuri edetty mihinkään. Muutamia vauhtitreenejä olen tehnyt niin, että kapulaa palauttaessaan heitän sille palkan, ja ne ovat menneen hyvin.


Etenkin alokasluokan liikkeiden osalta edessä on hienosäätöä ja ennen kaikkea häiriön lisäämistä. En ole treenannut moneen kuukauteen liikkurin käskytyksellä, ja paikallaolossa pitäisi kai olla muitakin koiria kuin Tarto... Myös luoksepäästävyyttä ei olla harjoiteltu ollenkaan, vaikken nyt usko siinä mitään ongelmia olevan. Pikkuhiljaa pitäisi palkkaamista vähentää ja muuttaa treenejä kokeenomaisiksi. Niin paljon tehtävää! Tarto on kuitenkin helppo koira treenata, eikä tarvitse murehtia sen vireen nostattamista, sillä se palkkautuu jo tekemisestä itsestään.

Tällä viikolla olen vihdoin innostunut tallomaan myös jälkeä, vaikka koenkin vaikeuksia löytää sitä PK-ihmistä itsestäni. Tänään pidettiin kuitenkin välipäivä kaikesta treenaamisesta (ainakin melkein), kun Tartolla oli treffit ihanan n. kolmekuukautisen suomenlapinkoirapojan kanssa. Tartolla ja leikkikaverilla synkkasi heti, ja ne painoivat pientä pihaa ympärillä hullun lailla. Oli mukavaa huomata miten hienosti Tarto mukautti leikkinsä nuoremman kaverinsa mukaan.

Tämän viikon aikana on tarkoitus treenata vielä monta kertaa niin tokoa kuin jälkeäkin, ja koitan loppuviikosta saada tänne myös hieman kuvamateriaalia omien kehujeni todisteeksi...

1 kommentti

  1. Meillä ois kyllä helposti lainattava hyppyeste mutta on varmaan vähän korkea ja ei ole madallettava. Eikä kyllä ole hirmu leveäkään. On siis tehty puisesta pihalaatasta eli hieman korkeampi mitä laatta (se mitä tulee jaloista)ja leveys suurinpiirtein se mikä on laatan leveys.

    VastaaPoista