Sisällön tarjoaa Blogger.

Canicross Jämijärvi

Sulanmaan valjakkolajit keskittyvät kevääseen ja syksyyn, ja päätin keskittyä nyt tänä syksynä nimenomaan canicrossiin, ja unohtaa tokossa kisaamisen (ehkä) ainakin kevääseen asti. Treenaaminen on kuitenkin ollut hankalaa, kun alkusyksy on ollut niin täynnä suuria muutoksia; päiväkodin aloitus ja mun opintojen jatkaminen, Samin opiskelu Lohjalla ja iltatyöt. Toisaalta nyt olen saanut päivisin aikaa ulkoilla ihan uudella tavalla. Tuntuu siltä, että Ramoskin on kiintynyt muhun paljon enemmän, kun ollaan ihan vaan kahdestaan käyty metsälenkeille tai treenailemassa (tai vaan otettu päiväunia, heh). 

Olin alunperin suunnitellut osallistuvani kolmeen kisaan syksyn aikana, Jämijärvelle harrastussarjaan, Janakkalaan harrastussarjaan ja Ohkolaan kilpailusarjaan. Valitettavasti joudun kuitenkin skippaamaan Janakkalan, sillä samana viikonloppuna on briardien MH -kuvaus, jonne Rampe on myös ilmoitettu.
Tänään aamulla lähdimme ajamaan kohti Jämijärveä koko perheen voimin, ja voi apua, miten paljon mua jännitti. Ihan tyhmäähän se on jännittää, kun ei kisassa tarvitse muuta kuin juosta eteenpäin koiran perässä (mutta ei se ole niin helppoa!). 


Ramos osallistui siis harrastussarjaan, jossa matka oli 3,3 km ja osallistujia yhteensä neljä. Lähdettiin
toisena, ja Ramos sai ihan mielettömän hyvän lähdön. Vähän liiankin hyvän mun makuun, kun alku oli vielä alamäkeä... Levitin vaan käsiä saadakseni vähän ilmanvastusta ja jarruttaakseni vauhtia :'D Alun jälkeen vauhti tasaantui ja sain aika hyvän tasaisen vauhdin päälle, mutta Rampekin taisi startin jälkeen vähän mennä hapoille, sillä se siirtyi laukasta pitkään raviin, ja sitä mentiinkin loppumatka. Ja kun vetoapu väheni niin omakin vauhti hiljeni, ja aivan lopussa toinen TPH:n juoksija pääsi ohi (ja hyvä niin, tekivät aivan huikean ajan). Ramos ehkä väsymyksestä johtuen vähän jännitti ohitusta ja väisti aika reilustikin niin, että pysähdyttiin ohituksen ajaksi. Toisaalta kunnollista ohitustreeniä ei ole alla yhtään, joten mielummin reagoi sitten noin. Ja ohituksesta saatiin vielä hyvä buusti loppusuoralle. 


Olin melko varma, että meidän juoksu meni ihan penkin alle, kun vauhti tippui välillä niin reilusti,
mutta lopulta ajaksi varmistui 13:38, johon olen enemmän kuin tyytyväinen! Oma tavoitteeni oli päästä matka alle 15 minuuttiin, ja kun tiedän, ettei juoksu ollut ollenkaan meidän parasta vauhtia niin jatkossa ollaan vielä kovempia kisaajia. Sijoituimme kolmanneksi, ja kahden ensimmäisen juoksijan aika oli kaksi minuuttia kovempi, mutta hyvällä juoksulla mekin päästään varmasti samoihin aikoihin vielä. 

Nyt tarvitaan siis paljon lisää treeniä muiden koirakoiden kanssa, sekä kunnonkohotusta sekä mulle että Ramokselle, ettei hyydytä heti hullun startin jälkeen. Mutta en voi tarpeeksi korostaa sitä, miten tyytyväinen olen tuohon hölmöön karvakasaan, se oli jälleen kerran ihan naurettavan helppo matkakumppani eikä stressaa kyllä mistään. Toki se näyttää aika koomiselta siellä kaikkien saksanseisojien keskellä, mutta ponnaripää edusti rotuaan oikein esimerkillisesti <3 
6 kommenttia

 1. Olipa kiva lukea ensimmmäisistä (?) canicrosskisoista jonkun muu näkökulmasta, kun itse aloitan kisakauden Jetin kanssa marraskuussa. Piti aloittaa jo heti kauden alkaessa, mutta se jäi kummankin sairastelun takia välistä... En vielä ole ilmoittautunut tuleviin kisoihin, koska juurikin mietityttää ohitukset ja lähdöt (jotka on pareissa tuolla tulevassa kisassa 5km matkalla, muuten ois ok), vaikka käsissä on ihan fiksu koira. Kyllä se kiusaaminen vaan jännittää vaikka "pelkkä" juoksukisa onkin, kun koira lisää hommaan sen pienen määrän arvaamattomuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ramos on kisannut kerran aikaisemmin harrastusmatkan (2,4 km), mutta kisasi silloin mieheni kanssa, kun en itse vielä uskaltanut :D Tuo pareittain lähtö kuulostaa kyllä aika mielenkiintoiselta ja varmasti lisää haastetta treenaamiseen. Täällähän nuo lähdöt on minuutin välein, joten periaatteessa on mahdollista ettei ohituksia tule ollenkaan. Meidätkin ohitettiin ihan loppusuoralla ja vieläkin harmittaa vähän :D

   Poista
  2. Oho, saapa teilläpäin paljon välimatkaa ajallisesti muihin kilpailijoihin! Skotlannissa aikaero on muistaakseni 20 sekuntia, niin porukka juoksee aika kasassa. Jotkut reaktiivisempien koirien omistajat voivat anoa saada juosta lopussa minuutin etäisyydellä, mutta he ovat siten hitaimpien juoksijoiden takana, milloin ohituksia tulee varmaan paljon jos juoksee nopeasti. Haha, varmasti harmittaa loppusuoralla ohitus, mulla on ainakin tapan pyöritellä kaikkia tuollaisia jutuja päässäni viiskyt kertaa, kunnes olen käsitellyt asian loppuun :,D

   Poista
 2. Olipa kiva lukea ensimmmäisistä (?) canicrosskisoista jonkun muu näkökulmasta, kun itse aloitan kisakauden Jetin kanssa marraskuussa. Piti aloittaa jo heti kauden alkaessa, mutta se jäi kummankin sairastelun takia välistä... En vielä ole ilmoittautunut tuleviin kisoihin, koska juurikin mietityttää ohitukset ja lähdöt (jotka on pareissa tuolla tulevassa kisassa 5km matkalla, muuten ois ok), vaikka käsissä on ihan fiksu koira. Kyllä se kiusaaminen vaan jännittää vaikka "pelkkä" juoksukisa onkin, kun koira lisää hommaan sen pienen määrän arvaamattomuutta.

  VastaaPoista
 3. Vauu! Onnea hienosta suorituksesta :-) Osaatko neuvoa, mitä vaaditaan ns alkuun? Pitääkö olla jokin lisenssi tms? Yritin eilen lueskella vul.fi sivuja, mutta ei ihan silmään osunut.
  Saako udella myös, mitä valjaita käytät Ramoksella canicrossissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ainakin tuosta on hyvä parantaa seuraaviin kisoihin :) Sarjasta riippuen voi käsittääkseni kisata ilman lisenssiäkin harrastus- ja juoksuluokissa, mutta silloin pitää ilmoittautumisen yhteydessä maksaa kilpailukohtainen vakuutus. Itse otin nyt tuon harrastuslisenssin ja vakuutuksen, josko se sitten lisäisi vaikka treeni-intoa ;) Nuo nettisivut on kyllä todella sekavat!

   Ramoksella on Non-stopin Freemotion -valjaat, jotka ovat aivan huikeat. Ramos on nyt kolmas koirani, joka on niitä päässyt käyttämään ja ne tukevat kyllä koiran liikettä ihan eri tavalla, eikä rasitus kohdistu ainoastaan selkään tai etupäähän. Valjaisiin tyytyväisenä olen hankkinut vetovyön ja joustohihnankin samalta merkiltä.

   Poista